Finans- och försäkrings-

branschens a-kassa

Att tänka på om du blir arbetslös?

För att kunna få ersättning finns det en hel del att tänka på: du måste till exempel vara anmäld på arbetsförmedlingen som arbetssökande, fylla i en ansökan om ersättning, ladda upp dina intyg och fylla i dina tidrapporter i Mina Sidor.

Här nedan ser du steg för steg vad du kan behöva göra.

Har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss!

Checklista för att kunna få ersättning.

Om du blir arbetslös
Så här gör du - Steg för steg
1. Anmäl dig på arbetsförmedlingen

Det är viktigt att du anmäler dig på arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag, eftersom du bara kan få arbetslöshetsersättning för de dagar som du varit anmäld som aktivt arbetssökande.

Läs mer om anmälan hos arbetsförmedlingen här.

När du har anmält dig på arbetsförmedlingen, skickar arbetsförmedlingen uppgiften till oss. 

Kontrollera alltid med din arbetsförmedling att du är anmäld på rätt sätt.

Anmäl dig även om du fått ett avgångsvederlag.

2. Ansök om ersättning och skicka in handlingar

Du fyller i en ansökan om ersättning i Mina Sidor. 

Om du ska skicka in några intyg kan du ladda upp dem direkt i Mina Sidor. Gå sedan igenom din "att göra-lista" för att se vad du har kvar att göra för att din ansökan ska bli komplett.

3. Skicka in arbetsgivarintyg

För att kunna få ersättning måste du också visa att du arbetat i tillräcklig omfattning under det senaste arbetade året.

Detta gör du genom att be dina tidigare arbetsgivare fylla i ett arbetsgivarintyg på arbetsgivarintyg.nu

De ska fylla i ett arbetsgivarintyg för varje anställning. Om de har ett svenskt BankID kan de signera och skicka intyget elektroniskt till dig. Du granskar intyget, signerar med ditt eget BankID och skickar på så sätt intyget till oss. I annat fall kan de skriva ut intyget och skicka det till dig. Du laddar sedan upp intyget till Mina Sidor.

4. Skicka in tidrapport

För att du ska kunna få ett beslut om vilken ersättning du får, måste du skicka in din tidrapport. Detta gör du genom att logga in på Mina Sidor.

Du fyller i din rapport efter varje vecka som du vill söka ersättning för. Om du fyller i din tidrapport senast på måndagskvällen kan du få utbetalning av ersättning på torsdagen i samma vecka om ditt ärende är klart.

 

5. Du får ett beslut från oss

Vi ser över din ansökan så fort som möjligt, oftast inom ett par dagar. Hur lång tid det sedan tar innan vi kan ta beslut beror på hur komplicerat ditt ärende är och om vi har fått in alla och korrekta uppgifter från dig och från din tidigare arbetsgivare.

Om vi har några frågor kommer vi att kontakta dig i första hand via Mina Sidor. Vi kontaktar dig också alltid om det händer något i ditt ärende som kan påverka din ersättning och när vi fattat beslut.

 

6. Din utbetalning

 

Utbetalningen är normalt sett på torsdagar. Vid helgdagar gäller särskilda utbetalningsdagar. 

Utbetalningen kommer igång när vi fattat beslut om din ersättning och du börjat skicka in dina tidrapporter.

All ersättning betalas ut genom Swedbank och det är dit du vänder dig för att anmäla konto för utbetalning. Observera att du inte behöver vara kund hos Swedbank för att få din utbetalning.

Har du en inkomstförsäkring?

Om du har frågor kring eventuell inkomstförsäkring ska du vända dig till ditt fackförbund eller till det försäkringsbolag du har försäkringen hos. Vissa inkomstförsäkringar faller till exempel inte ut om du sagt upp dig själv och blir avstängd i 45 dagar. Kontrollera din försäkring för att se vad som gäller för dig.